festival vinski univerzum 2017

Misija Vinskega univerzuma uspela: mladi navdušeni nad vinsko kulturo

Misija Vinskega univerzuma 2017 se je odvila v sredo, 20. 12. 2017, med 16. in 21. uro v Grand hotelu Union. Mladi organizatorji in mladi vinarji so za obiskovalce pripravili vinsko avanturo, ki je mlade pripeljala do veliko novega znanja o kulturi uživanja vina. Misija se je zaključila uspešno, saj so mladi dokazali, da jih vinska kultura zanima, da imajo spoštovanje do vina in so vino uživali zmerno ter kulturno.


Špela Štokelj, koordinatorka projekta, deli prve vtise dogodka: »že tretji Vinski univerzum je navdušil tako obiskovalce kot tudi mlade vinarje, ki so svoja vina ter svoje vinogradniške in vinarske poti delili z mladimi obiskovalci. Izjemno zanimanje za dogodek s strani mladih ljubiteljev vina kaže na samo kvaliteto dogodka in vedno večjo željo mladih po spoznavanju, učenju in izobraževanju o slovenski vinogradniški in vinarski tradiciji«.

vinski univerzum 2017 - unionska dvorana

 

Kulturno-izobraževalni dogodek za mlade je bil skupek delavnic, preko katerih so mladi spoznavali pravila okušanja vina, pridelavo vina in ostale vinske zanimivosti. Vsak vinar je s strani organizatorjev prejel svoje poslanstvo, ki ga je skozi dogodek delil mladim nadobudnežem. Tako so mladi obiskovalci pri vsakem vinarju izvedeli novo zanimivost o vinu.

Nova znanja so mladi lahko pridobivali tudi na delavnicah slepega degustiranja, spajanja vina z morsko hrano in spajanje vina s siri. Prvo delavnico je odvodila Sara Rutar, MasterChef Slovenije, skupaj z vinarjem in sommelierjem Matejem Zarom. Skupaj sta iskala pravo kombinacijo med morsko hrano in žlahtno kapljico. Nadaljevali smo z delavnico »Žlahtna kombinacija: vino in sir« s sommelierko Vanjo Mramor. Udeleženci so okušali različne sire in jih kombinirali z različnimi vini. Z delavnicami je zaključil Matej Kralj iz Vinske kleti Kralj, ki je z udeleženci z zaprtimi očmi okušal različne sorte vina. Udeleženci so se na delavnici prepustili vsem svojim čutilom in se osredotočili na občutja, vonje in okuse.

kulinaricna delavnica     slepa degustacija

 

»Tudi mlada generacija slovenskih vinarjev, ki se vztrajno in pogumno predstavlja na slovenskem trgu, je prav v Vinskem univerzumu prepoznala priložnost za učinkovito predstavitev krogu svojih vrstnikov in vzgojo v odgovorne uživalce vina«, dodaja Štokljeva. Na dogodku je bilo zbranih več kot 50 mladih vinarjev. Iz kje vse so prihajali in kakšna vina so razstavljali si lahko pogledate na seznamu razstavljavcev.

Organizatorje veseli radovednost mladih in izkazan velik interes za vinsko kulturo, zato so z mislimi že v novi misiji in že načrtujejo prihodnji kulturno-izobraževalni dogodek.