hotel_slon_vinski_festival

Seznam vinarjev na prireditvi

Vinarji so razdeljeni glede na vinorodne okoliše. Na zgornji shemi si lahko ogledate pod katero zaporedno številko bo umeščen posamezen vinar. 

Vsak vinar bo na festivalu poskrbel za predstavitev specifične vinske tematike – tema je zapisana poleg vinarja. Pocukajte jih za rokav in vprašajte vse kar vas zanima, z veseljem vam bodo pomagali. 🙂

  1. Rodica Winery (Ekološko vinogradništvo)
  2. Domačija Ražman (Avtohtone sorte Slovenske Istre)
  3. Vina Zaro (Slovenski vinorodni okoliš: Slovenska Istra

4. Turistična kmetija Petelin-Durcik (Kraška posebnost: Teran PTP)

5. Vina Bric (Pomen vinogradništva in vinarstva v Sloveniji)
6. Vina Fornazarič (Zorenje vin v lesenih sodih)
7. Vina Bizjak – Bizjak wines (Osnove pridelave rdečih vin)
8. Vinska klet Koron (Avtohtona sorta Vipavske doline: pinela)
9. Posestvo Čehovin (Avtohtona sorta Vipavske doline: zelen)
10. Dora Erzelj vinarstvo (Ekološko pridelana vina)
11. Cultus (Od vina kot duhovne pijače do metafizike)
12. Domačija Božič (Slovenski vinorodni okoliš: Vipavska dolina)
13. Posestvo Ferjančič (Spajanje vina in hrane)
14. Posestvo Štokelj (Pridelava rose vina)

15. Vino Gaube (Pridelava belih vin)
16. Vino Kušter (Vsa vina so lahko suha)
17. Vino Valdhuber (Predstavitev sorte: Sauvignon)
18. Vinotoč Pliberšek (Kdaj je vino mlado?)
19. Vino Jarc (Martinovanje – največji vinski praznik)
20. Falot Vina (Štajerska sveža aromatična vina)
21. Vina Senekovič (Značilnosti vinorodne lege Jakobski dol)
22. Joannes Protner (Vinska kraljica in vino)
23. Vino Mlakar (Slovensko vinogradništvo danes)
24. Vino Greif (Stara trta na Lentu)
25. Hiša penin Frangež (Vinska kraljica Slovenije)
26. Radgonske gorice (Zgodovina pridelave penečih vin) 
27. Vina Breznik (Kaj je terroir?)
29. Puklavec Family Wines (Razlika med klasično in charmat metodo)
30. Vinska klet Munda (Značilnosti bogatejših zrelih vin)
31. KOGL (Kultura in vino)
32. Ptujska klet (Senzorične zaznave vina)
33. Vina Mramor (Slovenski vinorodni okoliš: Štajerska Slovenija)

35. Vinska klet Metlika (Slovenski vinorodni okoliš: Bela krajina)
36. Vina Prus (Avtohtona sorta: modra frankinja)

37. Klet Krško (Dolenjska posebnost: cviček PTP)
38. Karlovček (Slovenski vinorodni okoliš: Dolenjska)
39. Vinska klet Frelih (Pridelava penin po klasični metodi)

40. Vina Ščurek (Maceracija belih vin)
41. Vina Aleksander (Predstavitev sorte: rebula)
42. MORO (Pravilno shranjevanje in staranje vina)
43. Vino Wine Simčič Karol&Igor&Marijan (Vino z osebnim pečatom)
44. Klet Brda (Herojsko vinogradništvo)

28. Lendwines (Nano pridelava vina)

Lidlov mladi vinar

lidlov mladi vinar

Lidl Slovenija in Radostne prireditve sta razglasila finaliste natečaja Lidlov mladi vinar 2019. Strokovna ocenjevalna komisija je v finale natečaja uvrstila šest vin (dve beli, dve rdeči in dve peneči vini). Ime absolutnega zmagovalca bomo razkrili 18. decembra na prireditvi Vinski univerzum.

1. Posestvo Čehovin
2. Vina Sanabor
3. Vina Zavec
4. Vinarstvo Sirk Aljoša
5. Čarga 1767
6. Domačija Bizjak
7. Fuzija Rose – Biotehniška 8. Fakulteta UNI LJ
9. Utrip vina – Biotehniška fakulteta UNI LJ
10. Trije mušketirji z Meranovega – Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede UNI MB
11.Meranski vinarji – Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede UNI MB
12. Nanos – Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo UNI NG

PETRA SANABOR
Vina Sanabor
Vino: Penina Pallidia

Petra Sanabor že od otroštva pomaga na domači vinogradniško vinarski kmetiji. Zaradi veselja pri delu v vinogradih in kleti se je po zaključeni splošni maturi odločila za študij na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani na oddelku za agronomijo. Lansko leto se je s skupino sošolk in sošolcev udeležila študentskega natečaja Lidlov mladi vinar, kjer so skupaj ustvarili zmagovalno vinsko zgodbo. Prav zato se je letos odločila za samostojno sodelovanje na s predstavitvijo vin iz domače vinske kleti.

O vinu:
Penino Pallidia odlikuje nežna slamnato rumeno barva, ki se poudari v dolgotrajnem penjenju. Okusi so sveži in sadni. Doživetje se nadaljuje, ko zaznamo zrelostni priokus, ki je posledica večletnega zorenja.

»Kot finalistka natečaja Lidlov mladi vinar se veselim novih izzivov, hkrati pa sem ponosna na izdelek, ki je nastal na podlagi dolgoletnih izkušenj in vloženega truda. Predstavitev Lidlovim kupcem in začetek poslovnega sodelovanja s to trgovsko verigo je za nas edinstvena priložnost za širitev trga, večjo prepoznavnost in lažjo dostopnost naše penine. Ljubiteljem vin, predvsem mladim, želim predstaviti, da uživanje penine ni omejeno le na posebne priložnosti, je namreč tudi odličen aperitiv in izvrstna spremljava hrani.«

KLEMEN ČEHOVIN
Vina Čehovin
Vino: Penina rose

Klemena Čehovina je za vinogradništvo in pridelavo vin navdušil oče. Obiskoval je srednjo kmetijsko šolo v Šempetru, študij vinogradništva in vinarstva  pa je uspešno zaključil v Vipavi.  V vinarstvu vidi polno priložnosti, zato kot prihodnji mladi prevzemnik vinogradniške kmetije želi nadaljevati njen razvoj.

O vinu: Penina rose je rdečkasta z nežnimi, drobnimi mehurčki. Zaznamuje jo predvsem cvetica, ki ima mladostno, sadno in izredno aromatično noto. Okus je poln in zaokrožen.

 »Uvrstitev med finaliste natečaja Lidlov mladi vinar mi je dala potrditev, da sem na pravi poti za razvoj našega posestva. Pomeni mi izjemno priložnost za promocijo naših vin in spodbudo za iskanje novih izzivov. Vsak uspeh, ki ga dosežem s trdim delom, je nov korak v prihodnost. Z velikimi pričakovanji se veselim nastopa na Slovenskem festivalu vin in Vinskem univerzumu, saj se bomo tam s celovito zgodbo našega vina predstavili širšemu krogu poznavalcev ter ljubiteljev te žlahtne kapljice.«

ALJAŽ SIRK
Vinarstvo Sirk Aljoša
Vino: Chardnonnay

Aljaž Sirk je osnovno šolo obiskoval na Dobrovem v Goriških brdih, naziv kmetijskega tehnika pa je pridobil v srednji šoli v Šempetru. Leta 2012 se je zaposlil na domači kmetiji in že čez štiri leta poprijel za vajeti družinske kmetijske dejavnosti. Kot mladi prevzemnik želi tradicijo domače kmetije dodatno razširiti in uveljaviti na slovenskem in tujih trgih. 

O vinu:
Sirkov chardonnay je sveže aromatično vino z nežno rumeno barvo in vabljivimi sadnimi aromami.

»Pri delu in pri odločitvah vedno sodelujemo vse generacije naše družine, zato so naša vina rezultat tako dolgoletnih izkušenj in tradicije, kot tudi novejših trendov in idej. Menim, da so to z izborom med finaliste potrdili tudi člani strokovne komisije. Izredno se veselim sodelovanja z Lidlom, saj bomo tako prvič prisotni tudi v trgovinah, kar je za nas velik korak. In v prav posebno zadovoljstvo nam je dejstvo, da je ta trgovina ravno Lidl, ki je simbol za kvalitetno ponudbo izdelkov.«

ALEKSANDER ZAVEC
Vina Zavec
Vino: Sivi pinot

Aleksander Zavec že od mladosti skrbi za domače vinograde. Čeprav nima uradne kmetijske izobrazbe, si je svoje obsežno znanje nabiral pri starših, v knjigah, skozi pogovore z vinarji in seveda s samim delom v vinogradi in kleti. Poleg dela na domači kmetiji upravlja še mobilno polnilno linijo za vino v lasti Vinarske zadruge Haloze, vključen pa je tudi v projekt razvoja blagovne znamke Haloze-dežela tisočerih gričev. Tudi zato želi kmetijsko dejavnost dopolnjevati s turizmom in tako poleg vina obiskovalcem ponuditi še lokalno hrano iz Haloz.

O vinu:
Njegov sivi pinot je sveže, aromatično vino. Cvetlične in sadne note poudarijo podaljšan, intenziven okus.

»Izbor med finaliste natečaja Lidlov mladi vinar me je najprej presenetil, saj je bilo prijavljenih ogromno vinarjev z verjamem, da vrhunskimi vini, kasneje pa sem bil seveda neizmerno vesel te potrditve našega dela in truda v vinogradih in kleti. Menim, da je največjo mero pri odločitvi odtehtalo tudi to, da na družinski kmetiji mladi sveže ideje povezujemo z izkušnjami in tradicijo prejšnjih generacij. Sodelovanje s trgovsko verigo Lidl vidim kot veliko priložnost za promocijo. Verjamem, da bomo naše vino in za njim stoječo zgodbo slovenskim kupcem dobro predstavili.«

Martin Erzetič
Čarga 1767
Vino: Merlot

Martin Erzetič je svojo strast do vinogradništva začrtal že ob koncu kmetijske srednje šole s pripravo ‘medene penine’, ki ji je za drugo fermentacijo namenil liker z akacijevim medom. Svoje znanje je uspešno prenašal v prakso in si pridobival veliko znanja preko praktičnega usposabljanja na eni izmed italijanskih ekoloških kmetij. Prva vina z njegovim odtisom so začela nastajati leta 2011, ko je nastala tudi prva zvrst ‘Re:Bullion’, mlad ‘upornik’ z navojnim zamaškom proti klasični pluti. Martin je tudi absolutni zmagovalec lanskega natečaja Lidlov mladi vinar.

O vinu:

Gosto vino merlot ima v sebi izraženo zrelost in živahnost obenem. V ospredju je češnjeva nota, zaokrožena z gozdnimi sadeži in vonjem po lesu.

»Presenečen sem in ob enem ponosen, da je kakovost vina ponovno prepričala in oČar(g)ala ocenjevalce. Kot lanskoletni zmagovalec natečaja Lidlov mladi vinar sem ponovno uvrščen na Lidlove prodajne police in mislim, da bodo kupci z veseljem spet pograbili naš izvrsten merlot, ki se z novim letnikom predstavlja tudi v novi preobleki – z novo etiketo. Veselim se nastopa na Slovenskem festivalu vin, saj z ljubitelji naših vin vedno zelo rad pokramljam o zgodovini in filozofiji naše kmetije ter jim predstavim novosti.«

JAKOB BIZJAK
Domačija Bizjak
Vino: Cabernet sauvignon

Jakob Bizjak je svoje znanje pridobival na Biotehniški šoli, kjer je v sklopu projektne naloge pripravil njihovo prepoznavno penino iz rebule. Ker ga je že od malih nog veselilo delo v vinarstvu, se je vpisal na Visoko šolo za vinogradništvo in vinarstvo, ki jo trenutno uspešno dokončuje. Ob tem pa si želi prihodnost domačije Bizjak graditi predvsem na rebuli, saj je ta sinonim Goriških Brd in tako odsev briške zemlje ter ponos regije.

O vinu:

Cabernet sauvignon je rdeče vino rubinaste barve z vijoličastimi odtenki. Pri njem lahko zaznamo vonje, ki spominjajo na zrele gozdne sadeže in zeleno papriko. Vino je sveže, rahlo tanično in z lepim, dolgim pookusom.

»Slovenija je država z dolgoletno vinsko tradicijo. Vinogradništvo predstavlja pomemben delež v našem gospodarstvu, prav tako pa je vino pomembno v trženju, predvsem za boljšo prepoznavnost in umeščenost na trgu. Zato mi predstavitev vina Lidlovim kupcem predstavlja enkratno poslovno priložnost in večjo prepoznavnost, ki jo mladi vinarji potrebujemo. Izjemno sem vesel, da se je moje vino ponovno uvrstilo med finaliste natečaja Lidlov mladi vinar. Naš cabernet sauvignon je res nekaj posebnega, saj očara z intenzivno rubinasto rdečo barvo in s svojevrstnim značajem.«