Scroll to top
© Vinski univerzum - Za dvig kulture uživanja vina
Please assign a menu to the primary menu location

Znani so superfinalisti Mladega vinarja 2022

Superfinalisti so DANJELA ŠIBAV, JAKOB BIZJAK, TINE JAMNIK  in ADAM VALDHUBER 

Ljubljana, 6. december 2022 – Znani so štirje superfinalisti natečaja Mladi vinar Slovenije za leto 2022, ki jih je po ocenjevanju razglasila strokovna komisija. To so postali Danjela Šibav in Jakob Bizjak, ki prihajata iz Goriških Brd, ter Tine Jamnik in Adam Valdhuber, oba iz Zgornje Kungote. Natečaj letos obeležuje 10. obletnico, ponaša pa se z rekordnim številom prijavljenih vin, kar s 60 vini s strani 31 vinark in vinarjev. Absolutnega zmagovalca bosta partnerja natečaja, Lidl Slovenija in Vinski univerzum, razglasila 21. decembra na festivalu Vinski univerzum v Ljubljani, zmagovalno vino pa bo predvidoma v začetku naslednjega leta umeščeno na police Lidlovih  trgovin po Sloveniji.

Letošnja edicija natečaja Mladi vinar Slovenije je znova pokazala, da se za prihodnost slovenskega vinarstva ni treba posebej bati. Natečaj namreč mlade prevzemnike domačih vinarstev spodbuja, da s prijavo na natečaj pridobijo dragocene izkušnje poslovnega sveta, osvojijo nova znanja, predstavijo svoje vino strokovni komisiji, v primeru zmage pa tudi Lidlovim kupcem po celi Sloveniji. Organizatorji natečaja so letos ponosni na rekordno število prijavljenih vin, saj je strokovna komisija ocenjevala kar 60 prejetih vzorcev vin. Med vsemi vzorci je strokovna komisija kot superfinaliste razglasila peneče vino Penina Brut Nature vinarja Adama Valdhubra, belo vino Tajo (Sauvignonasse) vinarke Danjele Šibav, najboljše rose vino je nastalo izpod rok Tineta Jamnika, med rdečimi pa je superfinalist postal Cabernet Sauvignon lanskega zmagovalca natečaja Jakoba Bizjaka.

Mladi vinar superfinalisti

Kot je po ocenjevanju vzorcev izpostavila predsednica strokovne komisije, prof. dr. Tatjana Košmerl, so bila vina po kakovosti dokaj izenačena. »Kot običajno, je bil ocenjevalni kriterij strokovne komisije strog, a poenoten. Ocene superfinalistov, ki povsem sovpadajo s kakovostjo, so bile še bistveno bolj izenačene, zato bo razglasitev absolutnega zmagovalca resnično zanimiva. Pustimo se presenetiti,« je še dodala.

Absolutni zmagovalec bo znan 21. decembra na Vinskem univerzumu

Natečaj Mladi vinar Slovenije za leto 2022 čaka le še sklepno dejanje, ki se bo letos odvijalo na osrednjem vinskem festivalu za mlade, Vinskem univerzumu, ki bo potekal 21. decembra v hotelu Slon v Ljubljani. Tam se bodo širši javnosti mladih ljubiteljev vina predstavili vsi štirje superfinalisti, partnerja natečaja pa bosta razglasila zmagovalca in nosilca laskavega naziva Mladi vinar Slovenije 2022. Vse finaliste in superfinaliste čakajo denarne nagrade, zmagovalčevo vino pa bo predvidoma od začetka prihodnjega leta na voljo v Lidlovih trgovinah po celi Sloveniji.

Vse podrobnosti natečaja najdete na spletni strani www.mladivinar.si.

Vinski univerzum, Špela Štokelj, info@vinskiuniverzum.com

Lidl Slovenija, Tina Cipot, tina.cipot@lidl.si

 


 

O Vinskem univerzumu

Vinski univerzum je največji slovenski vinski festival za mlade.  Namenjen je dvigu kulture uživanja vina med mlajšo generacijo. Že vrsto let povezuje mlade ljubitelje vin in mlade vinarje ter širi kulturo uživanja vina. Obiskovalcem omogoča, da osebno spoznajo vinarje, slišijo njihove izkušnje in doživijo delčke njihovih zgodb in tako širijo svoje znanje. Vinski univerzum si prizadeva za ohranjanje tradicije pridelave vin in širjenje prepoznavnosti mladih vinarjev, ki suvereno začenjajo svojo samostojno vinogradniško in vinarsko pot. V zadnjih letih je Vinski univerzum postal skupnost mladih ljubiteljev vina, ki znotraj vesolja okusov vedno znova najdejo prostor za raziskovanje, učenje in grajenje svoje kulture uživanja vina. Več na www.vinskiuniverzum.com.

O Lidlu Slovenija

Lidl Slovenija ima 63 trgovin in približno 1.800 zaposlenih, na slovenskem trgu pa posluje od leta 2007. Je del mednarodne Skupine Lidl, ki je trenutno prisotna v 32 državah po svetu in ima skupaj več kot 11.550 trgovin v 30 državah po svetu ter zaposluje več kot 340 tisoč ljudi.Kot pravijo v podjetju, v središče svoje dejavnosti vedno postavljajo kupce. Držijo se preprostega načela: ponujajo najvišjo kakovost po ugodnih cenah in želijo s ponudbo več kot 2000 izdelkov lastnih in uveljavljenimi blagovnih znamk zadovoljiti vsakdanje potrebe vsake družine.

Ustvarimo boljši svet je trajnostna pobuda Lidla Slovenija, s katero želijo s pozitivnim zgledom k ustvarjanju boljšega sveta spodbujati tudi svoje zaposlene, poslovne partnerje, kupce in širšo družbo. Vsako leto sodelujejo z več kot 250 organizacijami s področja izobraževanja, kulture, športa ter humanitarne pomoči ljudem in živalim. K najpomembnejšim poslovnim odločitvam dosledno prištevajo tudi odgovornost do okolja, in sicer s čim bolj optimalnim načrtovanjem logističnih poti, z varčnejšo razsvetljavo v svojih poslovalnicah, z doslednim ravnanjem z odpadki in z oblikovanjem ukrepov za zmanjševanje zavržene hrane. Več na www.boljsi-svet.si.